Boz kuyruk kakan
Boz kuyruk kakan; Boz renkte ve uzun bacaklara sahip ve oldukça dik görünen bir kuyrukkakan türüdür. Kuyruk ucu bandı oldukça geniştir ve tanımlamada kolaylık sağlar. Uçuşta kanat altının açık renkli olduğu belli olur; kanat üstü sırt rengiyle aynıdır ve kontrast oluşturmaz, siyah ise kanadıyla kontrast oluşturur. Gagası uzunca, göz pınarı oldukça koyu ve çoğu zaman siyahtır ve alnından başlayıp gözünün arkasına kadar uzanan açık renkli kaşıyla kontrast oluşturur. En çok kuyruk kakan dişisi ile karışır. Ondan daha dik durması, daha koyu renkte göz pınarı, açık renkli kanatları ve kuyruk ucu bandının oldukça kalın olması ile ayrılır.
Boz kuyruk kakan yaşam alanları ve beslenme:
Boz kuyruk kakan bozkır, çorak ve açık araziler, yarı çöller, tarım alanları, taşlık araziler, seyrek çalılık alanlar ve lagünlerin çevresindeki açık arazilerde görmek mümkündür. Düz arazilerde yuvalanır, yuvasını taş altına veya çalı diplerine yaparlar. Zaman zaman gelenekleri yuvaları ve yere yakın eski arı kuşu yuvalarını da kullanır. Genel olarak böcekler ile beslenirler. Kanatlı böcekler, omurgasızlar ve özellikle karıncalarla beslenir. Bitki tohumlarını ilede beslendiği olur.
Karadeniz Bölgesi’nin sahil şeridinde daha az görülmekte olmakla birlikte her bölgede yaz aylarında ve göç dönemlerinde görmek mümkündür.