Boz Ötleğen kuşu

Boz Ötleğen kuşu

Boz Ötleğen kuşu

Boz Ötleğen kuşu oldukça zor görülen ve genellikle saklanan bir kuş türüdür, daha çok sesi duyulur. Kalın yapılı bir ötleğendir. Oldukça sade görünümlü ve boz bir kuştur. Başı büyük, gagası kısa ve nispeten kalındır. Üst tarafı açık kahverengi ve gri renkte, yanları sarımsı, karnı ve kuyruk altı örtü tüyleri daha beyazdır. Boynunun her iki yanında bulunan gri alan çoğu zaman yakın mesafeden fark edilir ve türün tanımlanmasını kolaylaştırır. Var ile yok arası bir kaş çizgisi vardır ama sürmesi yoktur. İri siyah gözünün etrafında soluk beyaz bir göz halkası dikkat çekebilir. Bacaklar gri kahverengindedir.

Genç olanlarda daha canlı renkli ve daha koyudur, kanatları kızıla benzemektedirler. En yüksek sayılarda göç eden ötleğen türlerinden birisi olmasına rağmen gizlendiği için nispeten az sayıda olan, fakat ülkemizin tamamında görülen bir geçit kuşu ve yaz göçmenidir. Karadeniz Bölgesi’nde ve Marmara Bölgesi’nin kuzeyinde muhtemelen üremektedir.

Boz Ötleğen kuşu yaşam alanları ve beslenme:

Boz Ötleğen kuşları, böcek larvaları, örümcekler, kurtçuklar, yaprak bitleri, küçük tohumlar ile yemişlerle beslenir. Sonbaharda Beslenmeleri önemli bir kısmını incir, böğürtlen gibi yumuşak meyveler oluşturur. Gala Gölü çevresindeki ağaçlık alanlar, bahçeler, orman kenarı, makilik ve çalılıklarda göç zamanlarında görülebilen bir göç yapan türlerdir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık