İspinoz kuşu
İspinoz kuşu beyaz kanat lekesi ile benzer boyutlardaki diğer ötücülerden kolaylıkla ayrılır. Üreme döneminde erkeğin alnı siyah, başının üstü, ensesi, boynu ve omuz başı gri ve mavi, sırtı kestane kızılı, göğsü kirli pembe, kanatları siyah beyaz lekeli, kuyruk sokumu mavimsi yeşil renkte, kuyruğunun ortası gri ve mavi, yanları beyazdır. Dişinin alnı, başının üstü, ensesi ve kuyruğu kahverengimsi gri, yanakları gri, kanatları siyahlı beyazlıdır. Genç olanlarda dişiye benzer, renkleri daha soluktur. Dişisi ve genç olan ispinozlarda kanat lekesi daha küçük olmaktadır.
Ülkemizde en sık ve en yüksek sayılarda görülen ötücü kuşlardandır. İç Anadolu Bölgesi’nin bazı bölümleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin doğusu ve Doğu Anadolu’nun güneyinde kış göçmeni, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin güney ve doğu taraflarında yaz göçmeni, Doğu Anadolu’nun kuzey doğusunda geçit kuşu, diğer bölgelerde ise yıl boyunca görülen yerli bir kuş türünden birisidir.
İspinoz kuşu yaşam alanları ve beslenme:
İspinoz kuşu yaprak döken, ibreli ve karışık ormanlarda, korularda, fundalıklarda, kırsalda, park ve bahçelerde yaşar. Sürüler halinde yaşamayı sever. Kışın diğer ispinozgiller üyeleri ile birlikte kalabalık sürüler oluşturur. Ormanlarda ürer, yuvasını ağaçlarda ve çalılarda kurar. Beslenmeleri genel olarak besinlerinin büyük bir bölümünü tohumlar oluştursa da meyveleri, taze sürgünleri ve böcekler ilede beslenmesini yaparlar.