kanarya kuruma hastalığı

kanarya kuruma hastalığı

Kanarya kuruma hastalığı tedavisinde en önemli nokta hastalığın erken teşhisidir. Ne kadar erken teşhis edersek kuşumuzun kurtulma ihtimali ve yaşaması o kadar yüksek olasılıktır. Hastalığın başlangıcıysa eğer bunu anlamak bazen zor olabiliyor. Eğer hastalık çok ilerlemiş ve geriye dönülmez bir noktaya gelmiş ise durum daha da kötüye gidebilir. Burda bize sahiplerine çok önemli görevler düşüyor kuşumuzu iyi takip etmemiz ve hareketlerinde anormallik sezer isek derhal veterinere götürmemiz gerekiyor. Şu konuda bilinçlenmemiz lazım kuşların bünyeleri insanlar kadar dayanıklı olmadığı için kendi açımızdan düşünmemeliyiz. Kuşlarda hastalık çok ağır olur ve müdahale etmezseniz bazı hastalıklar kendiliğinden geçmez ve kuşunuzu ölüme götürür. Genelde petshoplardan veya satıcılardan kuş alırken sizi ceryana karşı soğuk ve sıcağa karşı uyarır ve yere yem koymanızı önerirler. Ancak bazı söylenmeyen önemli noktalar vardır. Bunların hepsine aşağıda değineceğiz.

Kuruma Hastalığı Nedir?

Kuruma Hastalığı kuşunuzu içten içe kemiren ve ölüme götüren hastalıktır. Hastalığa neden olan şey ise megabakter (Megabakteriosis ) adı verilen bakterilerdir. Özellikle papağan,muhabbet kuşu, kanarya gibi kuşlarda rastlanır. İlk defa 30 yıl öncesinde keşfedilmiş, mikroskop altında çok büyük gözüktüklerinden ve bakteri olarak düşünüldüklerinden megabakter denilmiş. Zaman içerisinde kuşlarımızın midesine, bağırsağına veya kursağına çeşitli sebepler ile yerleşiyorlar. Eğer bir kuşunuzda bu hastalık varsa diğer kuşlarınızda tehdit altındadır. Çünkü dışkıdan, ortak kullanılan yemlerden, sudan ve ağızdaki salgılardan bulaşabiliyor. Bu sebepten kuruma hastalığı olan kuşunuzu ayrı bir kafese koymanız tehditi ortadan kaldıracaktır. Peki kuşumun kuruma hastalığına yakalandığını nasıl anlarım?

Kuruma Hastalığı Belirtileri

  • Zayıflama: Zaman içerisinde vücudundaki yağ tabakası eriyor ve kuşunuz ciddi derecede zayıflıyor. Göğüs kısmına üflediğiniz zaman sadece mor olan etleri gözüküyor. Kuşların gögüs bölgesinde göğüs kemiği vardır. Kuşumuz bu hastalığa yakalanıp zayıfladığı takdirde gözle farkedilir hale gelir.
  • Sürekli tüylerde kabarma: Tüy kabartma sadece kuruma hastalığının bir belirtisi olmasada bu hastalığın tanısında önemli bir role sahip. Tüy dökme zamanı veya üşütme durumu yok ise kuşunuzda normal halinde her zaman kabarık duruyorsa kuruma hastalığına yakalanmış olabilir.
  • İştahsızlık: Kuşunuz siz yemi değiştirdiğinizde veya normal zamanlarda yem yemiyor ise sadece su içiyor ve yerine geçiyorsa.
  • Normale göre hareketsiz olması (Kafesin tabanında durması): Kuşunuz yorgun ve bitkin duruyorsa sürekli uyukluyorsa ve ilerleyen evrelerde tünekte bile tutunamaz ve kafesin altında sessizce uyuklar ise bu hastalığın son evreleridir.
  • Kusma: Kuşunuzun yemleri sindirememesi sonucu ağzından salyalı şekilde verdiğiniz yemi bir bütün olarak kusacaktır.
  • İshal: Genellikle kuşlarda ishal hastalığın son evresi görülebilir.

Bu durumları yaşıyorsanız kuşunuzu bir an önce veterinere götürüp göstermelisiniz. Sağdan soldan aldığınız bilgiler ile hareket etmeyiniz. Tedavi olarak ilaç ve tavsiyede verebilirim fakat nlikle veterinere götürmenizi tavsiye ediyorum.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık