Kaplan kedisi

Kaplan kedisi'nin genel özellikleri

Kaplan kedisi

Kaplan kedisi

Kaplan kedisi (Leopardus tigrinus), kedigiller (Felidae) familyasından Güney Amerika’ya özgü bir kedi türüdür. Anavatanında tigrillo veya oncilla olarak da adlandırılır.

Kaplan kedileri başından, gövde sonuna kadar yaklaşık 40–50 cm ölçülür. Buna ilaveten 30–40 cm uzunluğunda kuyruk gelir. Kaplan kedisi, ev kedisinden biraz daha büyük olup, ancak tartıda 2–3 kilogram daha az gelir. Şekli ve kürk deseni oseloya ve maymun kediye çok benzer. Bu üç türün birbirinden ayrı tutulması zordur. Kaplan kedisinde kuyruk görece daha kısa, gözler birbirinden daha ayrık, kulaklar biraz daha büyüktür. Kaplan kedisinde, doğuştan komple siyah renklilik olan melanizm sık görülürler.

Kaplan kedileri Kosta Rika’dan Brezilya’ya kadar Latin Amerika’nın tropik yağmur ormanlarında yaşar. Çoğunlukla yerde bulunur, ancak çok iyi tırmanıcıdır. Avları arasında kemirgenler ve kuşlar bulunur.

Akut olarak nesli tükenme tehdidi altındadır ve CITES sözleşmesinde, Ek listesine konmuştur. Bu, üçüncü şahısların her türlü kaplan kedisi ticaretini ve kaplan kedisi ile imal edilmiş ürünlerin ticaretini yasaklar.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık