Kara Başlı İskete kuşu
Kara Başlı İskete kuşu sarı siyah renklerde, çizgili, küçük bir ispinozdur. Kuyruk sokumu, kanat bandı, kuyruğun dip kısımları sarıdır. Erkeğin sivri ve kalınca gagası kirli açık sarı, başının üstü ve boğazı siyah, yanakları ve göğsü sarı, karnı kirli beyazdır ve siyah ince çizgiler vardır. Yüzü ve göğsü parlak yeşilimsi-sarı, sırtı hafif çizgilidir. Dişisi daha gridir, sarısı azdır, alt tarafı mat, kanatları siyahtır ve kanat çizgisi daha dar, daha açık sarıdır. Genci gri, koyu çizgilidir, kanat çizgisi dardır.
Kara Başlı İskete kuşu yaşam alanı ve beslenme:
Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi dışında ülkemizin tamamında görülen bu tür, genel olarak kış aylarında ve göç dönemlerinde görülür. Ayrıca bütün Karadeniz dağlarında, Uludağ ve Doğu Toroslar’da üremesi muhtemeldir.
Kışın ve göç dönemlerinde ormanlarda, ağaçlık ve çalılık alanlar ile açık arazide görmek mümkündür. Karışık ve ibreli, kapalı ormanları yuva yapmak için tercih eder.
Ağaç tohumları, meyveler ve küçük böceklerle beslenir. Beslenmek için kızılağaç ve huş ağaçlarının ince dallarına konarak, bu ağaçların tohum ve kediciklerini yer.