Kara Benek Hastalığı

Kara Benek Hastalığı

Kara Benek Hastalığı

 

Kara Benek Hastalığı Evinize kuş yada kümes kuş alırken 1 hafta ayrı kafeste tutunuz. bilindik üreticiden alın kanaryalarınızı.

Kara Benek hastalığı yani (Black Spot), bebeklerde (1-5 günlük) ve gençlerde (2-9 aylık) az anlaşılan ancak yaygın bir bulgudur. Kara Benek, dalak, karaciğer veya her iki organın da enfeksiyon nedeniyle genişlediğinde ortaya çıkan kanatlıların karnında siyah bir nokta belirtisidir. Kara Benek tüm kanatlı çeşitlerinde görülür ve yayılabilir.

Kara Benek’in iki ana nedeni Circovirüs ve Koksidiyoz’dur (Atoksoplazmoz). Ornithosis, bakteriyel septisemiler ve diğer kan parazitleri (Kuş Malaris (Plasmodium), Haemoproteus ve Trypanosoma) da Kara Benek’e neden olabilir. Alman araştırmacılar Mycoplasma’nın Avrupa’daki Kara Benek’in ana nedeni olduğuna inanıyorlar. Kırmızı akarlar, ısırgan sinekler ve sivrisinekler bu kan parazitlerini yayarlar. Nefes darlığı, bu kan parazitleriyle görülen bir semptomdur.

Kara Benek ve Circovirüs
Circovirüs, bir ila beş günlük yaşlar arasındaki yavruları öldüren hastalığın bir nedeni olarak görülmektedir. Circovirus’un neden olduğu Kara Benek, hastalığı olan kuşlarda karnın sağ tarafında siyah bir nokta oluşturur. Kara Benek belirtileri yavrularda bir gün önce çıkanlarda daha fazla görülebilmektedir. Enfekte olmuş yavrular zayıftır ve ebeveynlerinden yiyecek kabul edemez ve sonunda üç ila dört günlük yaşlarda ölür. Bu Kara Benek biçimini iyileştirmek zordur.

Kara Benek ve Mycoplasma Enfeksiyonu
Avrupalı araştırmacılar, Kara Benek ve Mycoplasma enfeksiyonu arasında bir ilişki olduğuna inanıyor. Bu araştırmacılar, Tylosin’e kullanan bir damızlık önleme programının Mycoplasma enfeksiyonunun taşıyıcı kuşlarını temizlediğine inanmaktadır. Bu tedavinin Mycoplasma enfeksiyonunu sürüden uzaklaştırdığı ve üreme mevsimi boyunca Kara Benek’i kontrol ettiği düşünülmektedir.

Kara Benek ve Koksidiyoz (Atoxoplasmosis)
Atoxoplasmosis adı verilen bir Koksidiyoz şekli Kara Benek’e neden olabilir. Bir yaşın altındaki yavrularda Kara Benek hastalığının en olası nedeni olmaya devam etmektedir. Bu hastalık aynı zamanda Atoxoplasmosis olarak da bilinir. Yaygın coccidiosis enfeksiyonu formundan farklı bir coccidiosis parazitidir. Koksidiyoz normalde bağırsak epiteli ile sınırlıdır, oysa Atoxoplasmosis bağırsakta çoğalır, kan hücrelerini istila eder ve ardından karaciğeri, akciğer ve dalağı enfekte etmek için kan akımıyla yayılır. Atoxoplasmosis enfeksiyonu, karnın her iki tarafında siyah lekeler üretir, bu da dalağı ve karaciğer genişlemesini gösterir. Atoxoplasmosis’in, Coccidiosis’in yaşam döngüsünün bir bölümünün bir aracı olduğu düşünülmektedir.

Atoxoplasmosis’e bağlı Kara Benek belirtileri bir yaşın altındaki kuşlarda görülür. Bu süreden sonra yetişkin kuşlar enfekte kalabilir, ancak dışarıdan enfeksiyon belirtisi göstermez. Yetişkin taşıyıcılar 8 ay boyunca bulaşıcı olmaya devam edebilir. Enfekte olan gençler, çevreye karşı duyarsız hale gelir ve toplanırlar, tüylerini kabartır, ışığa karşı duyarlı olurlar, karın şişliği oluşur, ishal olurlar ve bazen nörolojik belirtiler gösterirler. Ölüm oranları, genç kuş sürüsünün % 80’ine kadar çıkabilir. Enfeksiyon, açık salmalarda ve kalabalık ortamlarda daha yaygındır.

Taşıyıcı Kuşlar
Taşıyıcı Kuşların yavrularını beslerken enfekte ettiği düşünülmektedir. Hem erkekler hem de dişiler taşıyıcı olabilir, ancak daha çok dişiler taşıyıcı olmaktadır. Dişiler tarafından sıkça yayılmasının nedeni, sarkık yuvalarını düzeltirken sürekli olarak kendi kara benek mikropları ile tekrar enfekte olabilir. Kara Benek, ilk kez anne olan, üç yaşından büyük dişilerin ve Kara Benek’e duyarlı olduğu bilinen bir aileden geldiği yuvalarda daha sık görülür. Bağışıklık sistemini zayıflatan koşullar, yani Ornithosis, akraba eşleşmesi ve küf hastalığı, kanaryaları Kara Benek hastalığına yatkın hale getirebilir. Daha önce sağlıklı sürülerde, Ornithosis ve küf hastalığı, hastalığın en muhtemel tetikleyicileridir.

Canlı kuşlarda tanı zordur, çünkü koksidiyal kistler dışkı veya bağırsak lekelerinde ve hastalığın akut yapısından dolayı nadiren bulunur. Akciğer, karaciğer ve ölü kuşların dalağından alınan örnekler, Atoxoplasmosis teşhisine yardımcı olur.

Kara Benek Belirtileri

Yuva İşaretleri
Kara benek birinci ve üçüncü turlarda daha yaygındır. Bu bulgu, hastaları barındırdıkları ve uygun şekilde bakıldıkları zaman güçlü bireylerde doğal olarak kontrol altına alınmaları gerektiği görüşünü desteklemektedir. Bir ila beş günlük yaştaki yavruların ölümlerinin, aksi ispat edilmediği sürece kara benek olduğu varsayılmalıdır.

Yumurtalar
Kara benek, “ölü kabuklu” yumurtalarda bulunan yeşil / siyah renkli, keskin kokulu tam gelişmiş bir embriyo nedeni olarak düşünülmelidir. Kara benek’in doğurganlık üzerinde çok az etkisi olduğu görülmektedir.

Yavrular (0-5 günlük)
Karın üzerindeki siyah noktanın varlığı ile bir ile beş günlük yavrular arasında siyah nokta doğrulanabilir. Bazı meraklılar, kara benek’in zayıf ebeveynlerde daha sık meydana geldiğine inanmaktadır, çünkü elle beslenen bazı enfekte yavrular hayatta kalmışlardır. Bununla birlikte, bu yavrular “taşıyıcı” olmaya devam eder ve salmalara taşındığında önemli bir sağlık riski oluşturur.

Kara benek ölümüne sahip yuvaların çoğu normal yavrularda alır. Bu görünüşte sağlıklı yavruların bazıları aslında “taşıyıcı” kuşlardır ve toplu ortaya çıkan kara benek salgınlarının nedeni olabilir.

Gençler (2-9 aylık)
Kara benek ayrıca iki ila dokuz aylık yavrular arasında enfekte olabilir. Enfekte kuşlar kabarır, sulu ishal olur ve yemeyi bırakır. Sürünün% 80’ine kadar bu tedavi edilemeyen hastalıktan ölebilir. Siyah bir nokta (genişlemiş karaciğer ve dalak) ve şişirilmiş karın (bağırsak döngüleri) şeffaf karın duvarından görülebilen Kara benek belirtisidir. Üreme mevsimi boyunca Kara benek’in meydana geldiği genç kuşlarla dolu büyük salmalarda salgınlar meydana gelir. Bu Kara benek türü Atoxoplasmosis ile ilgilidir.

Yetişkin Kuşlar
Görünüşe göre yaşlı kuşlar kara benek’e karşı bağışıklık kazanırlar ve sadece taşıyıcı kuşlar sağlıkları tehlikeye girdiğinde hastalığa karşı hassastırlar.

Kara benek nedenine bakılmaksızın benzer önlemler alınmalıdır. İyi hijyen, beslenme ve hastalık önleme kara benek kontrolüne yardımcı olur…

Yazı Alıntıdır

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık