Kumru kuşu

Kumru kuşu

Kumru kuşu

Kumru kuşu genel olarak yusufçuk kuşu olarak da bilinmektedir. Bu kuşların en büyük özelliklerinden biri tek eşli olmasıdır. Tamamen eşlerine bağlı olarak yaşayan bu kuşların üzerinden deyimler oluşturulmuştur. Halk arasında bilinen kumrular gibi sözü, kumru kuşundan gelmektedir, ince ve minik yapısı ile güvercinlerden tamamen farklı görünen bir kuş türüdür. İnce bir gaga yapısına sahiptir. Uzun ve yuvarlağa yakın bir kuyruk yapısı vardır. Genel olarak boyun ve sırt bölümleri daha çok mavi ve gri tonları arasındadır.

Boynunda halka bir yapıya sahiptir. Konuşkan ve sıklıkla öten kuşlar arasındadır. İnsanlarla kolaylıkla yaşamaktadır, insancıl kuşlar arasındadır. Köylerde, bahçelerde ve benzeri alanlarda sıkça görülebilir. Genel olarak yuva yapmayı seven kuşlardandır.

Genel olarak ormanlık alanları tercih etmektedir. Ancak kentleşmenin yüksek olduğu bölgelerde ağaçlık alanlarda, parklarda veya sitelerde sıklıkla görülebilir. Türkiye’nin her yerinde kumru kuşunu görmek mümkündür. Bununla beraber güvercinlerin yaşadığı yerlerde de sıklıkla, kumrular yaşamaktadır. Ayrıca insancıl olan bu kuşlar balkonlara ve pencere önlerine yuva yapmaktadır. Ayrıca Türk kumrusu olarak geçen türleri de sıklıkla İstanbul ve Trakya bölgesinde görülmektedir. Kumru kuşlarıın gezici bir kuş türü olduğu söylenmektedir. Bundan dolayı birçok bölgeye zaman içerisinde yayılmıştır.

Kumru kuşları insanların yanında yaşamaya severler. Genel olarak 1 yıl kadar ömüre sahiptir. Dişi olan bir kumru kuşu yılda iki defa yavru yapabilmektedir. Yavrular genel olarak, yumurtadan çıktıktan sonra ortalama iki hafta ile on sekiz gün içerisinde uçmaktadır. Anneler genelde güvercin sütü ile yavrularını beslemektedir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık