Leş kargası
Leş kargası tüyleri yeşil ya da morumsu parlayan siyahtır, fakat parlaklık ekin kargasına kıyasla daha yeşilimsidir. Gaga, bacaklar ve ayaklar siyahtır. Diğer alttürünün başı ve göğsü siyahtır ve yine aynı boydadır. Bayağı kuzgundan boyunun 48 – 52 cm kadar büyük olmasıyla ayırt edilebilir. Fakat ekin kargasıyla sık sık karıştırılır.
Kuşun gagası kalınca ve daha kısa görünümdedir, yetişkin ekin kargalarının burun delikleri açıkken, leş kargalarında bütün yaşlarda burun delikleri kalın ve kısa tüylerle kaplıdır. Leş kargası da diğer leş yiyiciler gibi, leşleri, yakalayabildiği bütün küçük hayvanları yer, yumurtaları çalar.
Büyük yuvalarını genellikle uzun ağaçların tepesine ya da daha çok tercih ettikleri uçurum kenarlarına, eski binalara ya da direklere yaparlar. Yuvalar, yerde ya da yere yakın olabilir. Yuvada 4 yada 6 kahverengi ve mavi ya da yeşil noktalı yumurta bulunur. Dişiler 17-19 gün kuluçkaya yatalar. Erkek dişileri besler. Yavrular 32 – 36 gün tüyleri çıkıncaya kadar beslenirler.
Ekin kargasıyla ayırt edilmesinde en önemli faktör sesleridir, ekin kargası daha yüksek tonda gaaag diye bağırırken, leş kargası daha gırtlaktan, titreşimli ve derin olarak kraa diye sesler çıkarır. Leş kargası gürültücüdür, herhangi bir ağacın tepesinde tünerken, 3 yada 4 kez kısa diziler şeklinde ve duraksayarak bağırır, Batı ve Orta Avrupa, C. orientalis türüyle birlikte doğu Asya’da bulunur. Genellikle ekin kargaları toplu halde yaşarlar fakat, leş kargaları tekildirler.
Fotoğraf sahibi form PxHere