Malinua kanarya

Malinua kanarya genel özellikleri

Malinua kanarya

Malinua kanarya

Malinua kanarya; Diğer bir adı da Belçika bülbülüdür. Bu bilhassa ötüş kanaryasıdır.Bu kanarya ilk olarak 16. asırda Flandr’a getirilmiş ve burada yetiştirilerek geliştirilmiştir. Hem şekil hem ötüş bakımından tercih edilen bir kanaryadır. Waterslager cinsi endamlı ve zariftir.Baş biçimli,gaga ince, gözler kara ve parlaktır.

Malinua kanarya boynu uzun ve incedir.Göğsü az kabarıktır,kanatları vücuduna iyice yapışıktır.Gagasının ucundan kuyruğunun ucuna kadar boyu 15-17 santimdir.Eskisen rengi düz sarı idi şimdi lekeli ve düz beyazlarda yetiştirilmiştir. Malinua kanarya cinsi kanaryaların erkeği sağlam bünyelidir.Dişileri yavrularına iyi bakar.Çınlayan ötüşü saf ve hoştur.Belçikalılarınki pest perdeli bir ötüşe sahiptir,harz kanaryalarına benzer.Fransız malinua kanaryalarının 17 türlü ses nağmeleri vardır.

Malinuaların çiftleştirilmeleri mart ayının ortalarında gerçekleştirilmeli, ve arka arkaya devam eden iki kuluçka devresinden sonra, temmuz ayının sonunda yavru alma işlemi tamamlanmış olmalıdır.
Şubat ayının ortalarında, damızlık erkekler çifthanelerin, kendileri için ayrılmış bölmelerine alınmalıdırlar.
Not: Üretimhanenizde ampul yerine, beyaz ışıklı flörasan lamba kullanınız.

Üretimde ferah bir ortam, ışığın kalitesi ve gücü son derece önemlidir. Çifthanelerin tabanlarına kum konulmalı, ayrı yeten yemleri öğütmeleri ve sindirim için, Avrupa’da Grit adı ile satılan, kumdan daha iri dişli, aynı zamanda kanaryaların kalsiyum ve karbon ihtiyaçlarını karşılayan özel Öğütme kumu, kireç tozu ile karıştırılarak ufak plastik kablar içinde, çifthanelerin uygun köşelerine konulmalıdır.

Damızlık erkeklerin çifthanelerde beslenmeleri:

Her gün: Bir kanarya için, bir tatlı kaşığı Ölçüsünde karışık tohum yemleri karışımı, taze su İki günde bir: Yeşillik veya meyve verilmelidir.

Haftada bir kere: Yumurta maması. Not: şayet yumurta maması hazır ise, bir kaç damla su veya havuç rendesi ile nemlendirip verebilirsiniz.Yağlı damızlık erkeklerin, çiftleşmeyi gerçekleştirebilmeleri şüpheli olduğu için, yumurtaların verimliliği (döllenmesi) garanti değildir.

Şayet salmalar mevcut ise, zayıflatma işlemi salmalarda daha çabuk gerçekleştirilir. Çünki geniş alanda daha çok hareket edecekler, ve uçacaklardır. Salmalarda beslenmeleri, çifthanelerde olduğu gibi diyet tohum yemi, yeşillik ve meyva ile yapılmalıdır. Bir hafta salmalarda tutulan damızlık erkekler tekrar çifthanelere alınarak, çiftleşmeye atılana kadar diyet yemleri ile beslenerek, dişi damızlıkların çifthanelere alınma tarihine kadar, (Mart ayının ilk haftası) oniki ile ondört derecede sabit tutulan sıcaklıkta, normal ışık gücünde, gün doğuşu ve batışı zamanlarına ayarlanan ışık sürelerinde tutulmalıdırlar. Mart ayının ilk haftası, dişi damızlıklar kendileri için düşünülmüş, erkek damızlıkların bulunduğu çifthanelerin diğer bölmelerine alınırlar. Bölme araları kontraplak ile ayrılmış olup, birbirlerini görmemektedirler. Dişi damızlıkların ayakları temizlenip, şayet uzun ise tırnakları kesilmelidir. Beslenmeleri besin değeri yüksek tohum yemleri karışımı, yeşillik ve meyva ile karşılanmalıdır.

Çiftleşmeler öncesi içlerini (bağırsaklarını) temizlemek için, Esb3 toz ilaç kullanılabilir. Her gün sabah tazelenmesi koşuluyla, bir litre suya, bir gram karıştırılarak, beş gün boyunca verilir. Beş günden sonra, bir gün sadece su ve beş gün daha vitaminli su verilerek işlem tamamlanır.

Dişi damızlıkların üretimhaneye alınmalarından iki gün sonra, ışık süresi hergün kademeli olarak uzatılmalı, ve odanın sıcaklığı artırılmalıdır. (Kızıştırma süresini başlaması).
Bu sürenin başlatılması ile, yuvalıklar aşılmalı, meyva sepetine benzeyen, yuva kıllarının konulması için imal edilmiş sepetlere değişik yuva kılları konularak tel takılmalıdır.

Kızgınlığa ulaşan erkeklerde dik Ötüşler, dişilerde ise hızlı hareketlilik ve yuva yapma çalışmaları gözlenir.Yuvasını örme işlemini bitiren dişi damızlığa, kendisi için düşünülmüş erkek damızlık verilerek çiftleştirme gerçekleştirilir.

Şayet dişi damızlık, erkeği kabul etmezse, erkek çifthanenin diğer bölmesine alınarak belli arallıklarla tekrar dişiye verilmelidir. Birkaç denemeden sonra dişi erkeği kabul edecek, çiftleşme gerçekleşecektir. Bütün denemelere rağmen dişi erkeği kabul etmezse, başka bir erkek denenmelidir.
Ötücü ırk kanarya yetiştiriciliğinde çiftleştirmeler bir erkek bir dişi’den ziyade, bir erkek iki veya üç dişi ile yapılmaktadır. Burda amaç, çok kaliteli bir erkeğe eı kısa zamanda en uygun dişinin bulunması, kaliteli yavruların alınması, ve bu nesilin çeşitli üretim metotları ile,bilinçli üretilmesidir.
Her gün sabah hakiki yumurtalar toplanarak, yerlerine sahteleri konur. Dördüncü yumurtalar sonra, sahteleri hakiki yumurtalar ile değiştirilir. Sahb yumurtaların alınıp, hakiki yumurtaların yuvaya konulması ve dişi damızlığın kuluçkaya yatması ile erkek damızlığı, dişi damızlıktan ayirmak gerekir. Çifthaneniı bölmesi kontraplak İle ayrılarak, erkek damızlık diğer bölmeye alınır.
Yumurtaların değiştirilmesindeki amaç, yavruların aynı günde yumurtadan çıkmaları, anneleri tarafından eşit şekilde beslenmeleri, ve eşit yaşama şansımı verilmesidir.
Şayet yumurtalar değiştirilmez ise, dört veya beş, gün farkı ile çıkan son yavrular kendilerinden büyük ve kuvvetli kardeşlerinden beslenmeye fırsa bulamayacaklar, açlıktan veya ezilerek öleceklerdir.
Yavruların, anneleri veya diğer yavrular tarafından ezilmemesi için yuvalıklara, yavruların sayıları ne olursa olsun, sahte yumurta konulmalıdır.

PUANLAMA KURALLARI

1.Genel bilgi

Yarışma kurallarından farklı olarak puanlama kuralları genel olarak ötüşle ilgilidir. Bu kurallar yetiştiricilerle hakemleri ilgilendirmektedir.Yarışma kuralları ile puanlama kurallarının kesiştiği ortak noktalar bulunmaktadır ortak noktaların tekrarlanmaması için yarışma kurallarına işaret edilmiştir. Bu kuralların hazırlanmasında amacına uygun objektif olmasına dikkat edilmiştir.

2. Temel kurallar

Ötüş kuşları (Malinua) yarışmaları yalnızlar ve takım dallarında yapılır. Puanlama süresi takımlarda ve yalnızlarda 30 dakikadırç. Bir takım aynı yetiştiricinin 4 kuşundan ibarettir.Kuşların takım içersindeki kafes sıralamalarını yetiştirici yapar ve bu sıralama ne kuşların teslim edilmelerinde nede puanlama sırasında değiştirilemez.

Kuşların puanlanma sıraları kura ile belirlenir. Puanlanmanın tekrar yapılması sadece bazı özel durumlarda (kuşların ötmemesi)
hakemin isteği ile , yarışma komisyonunun bilgisi dahilinde ve gerekirse yarışma komisyonundan bir kişinin bulunmasıyla yapılabilir. Puanlamanın tekrarlanması günlük normal puanlanma süresinden sonra mümkündür. Yalnızlar kategorisinde yarışan kuşlar aynı yetiştiricinin 2 den fazla kuşunun aynı takımda bulunmaması şartı ile en fazla 4 en az 3 kuştan oluşan bir takım oluşturularak puanlanır.Yalnızlarda yarışan kuşların takım içersindeki sıralanmaları kura ile belirlenir. Diğer kurallar yarışma kuralları madde 15 te bakılabilir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık