Sığırcık kuşu
  1. Anasayfa
  2. Egzotik Kuşlar

Sığırcık kuşu

0

Sığırcık kuşu

Sığırcık kuşu ( Sturnus vulgaris ); ötücü kuşlar ( Passeri ) türünden, sığırcıkgiller ( Sturnidae ) familyasına ait bir kuş türüdür. Yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve metalik parıltılı parlak siyah tüylere sahip olan sığırcığın tüy yapısında, yılın bazı dönemlerinde beyaz benekler görülür. ergenliğe erişmemişlerde tüy yapısı, erişkin bireylerinkinden daha fazla kahverengi tonlardadır. Bacakları pembe olan türün gagası kışları siyah yazları ise sarı renklidir. Özellikle toplu tüneme durumlarında gürültücü olan bu kuşun şakıması, müzikal bir tonda olmasa da çeşitlilik arz eder.

Sığırcık kuşu 12’ye kadar alt türü bulunan sığırcıklar, doğal yaşam alanı olan Avrupa’nın ılıman bölgeleri ile Palearktik bölgeden Moğolistan’ın batısına kadar olan alanda, açık yaşam alanlarında ürerler. Ayrıca Avustralya, Yeni Zelanda, Polinezya, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Meksika, Karayip adaları, Arjantin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’ne göç etmişlerdir. Avrupa’nın güneyi ve batısı ile Asya’nın güneybatısında yaşayan türleri yerleşik iken kuzeydoğu türleri kışları, üreme alanları içinde daha güneye ve batıya göç ederler. Yapay ya da doğal oyuklara düzensiz yuvalar yapan sığırcığın dişileri dört ile beş adet, parlak açık mavi renkte yumurta yumurtlarlar. İki haftalık kuluçka süresinden sonra yumurtadan çıkan yavrular yaklaşık üç hafta daha yuvada yuvadan uçamazlar.

Her yıl bir ya da iki kere üreme denemesinde bulunurlar. Her türlü besinler ve böceklerle beslenen bu tür, çeşitli omurgasızın yanı sıra tohum ve meyvelerle de beslemesini sağlamaktadırlar. Çeşitli memeli ve yırtıcı kuşlar tarafından avlandıkları gibi hem iç hem de dış parazitlerden bu kuş türünde çok fazla bulunmaktadır.

Omurgasız haşerelerle beslenmeleri nedeniyle sığırcık sürüleri tarım için faydalı, meyve ve tohumlarla da beslenmeleri açısından ise zararlı olarak sayılabilirler. Kentsel alanlarda oluşturdukları gürültü ve kargaşa da insanlar açısından rahatsız edici olabilir. Geçmişte insanlar tarafından yaşadıkları bölgelerde itlaf gibi yöntemlerle kontrol altına alınmaya çalışılsalar da,

Batı Avustralya’daki kolonileşmenin önlenmesi dışında başarılı olunamamıştır. Avrupa’nın batısı ve kuzeyindeki sığırcıklar, yavruların beslenmesi için gerekli olan omurgasızların sayılarının azalması nedeniyle 1980’lerden beri azalmaktadır. Kuzey Amerika’da da 1970 ile 2014 arasında yaşayan türler olan sığırcıklar azaldığı görüldüğünden global olarak popülasyonunun azalma eğiliminde olduğu belirtilmiş ancak buna karşın küresel çaptaki popülasyonlarının büyüklüğü nedeniyle Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından asgari endişe altındaki türler arasında bulunurlar.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Ben Gökhan 37 yaşındayım. Ankarada yaşıyorum bu siteyi bildiklerimi paylaşmak için açtım

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Ortanca ağaç kakan​

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.