Telli turna

Telli turna

Telli turna

Telli turna 155 – 180 cm kanat uzunluğuna ve 85 – 100 cm uzunluğunda, bayağı turnadan ufakça daha küçük ama benzer kuş tüyü olan bir turnadır. Göçmendirler, Afrika ve Güney Asya’da kışlarlar.

Telli turnalar genellikle, kış boyunca kuru otlaklarda bulunurken, üreme mevsimi esnasında bataklık alanlar yaşam yeri olarak tercih edilir. Nemli bataklıklar, bozkır yaşam alanları ve çayırlar, seçilebileceği diğer alanlardır.

Kışı Afrika’da geçirdikten sonra Mart-Nisan aylarında Türkiye’ye gelen ve Doğu Anadolu’da dört farklı sulak alanda ürediği bilinen telli turnaların son ürediği alan Muş’un Bulanık Ovası’ndaki Murat Nehri üzerinde bulunan adalar olarak bilinir. Telli turnaların tüm Avrupa’da üreyen son 11 ırkın Bulanık Ovası’nda kısıtlı bir alanda bulunmakta olduğu tespit edilmişti ancak Telli turna Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın 2019 yılında yayımladığı, kuş gözlemcilerinin 2014 ve 2017 yılları arasındaki kayıtlarını içeren Türkiye Üreyen Kuş Atlası’nda bu türün artık Türkiye’de üreyen nüfusunun kalmadığı bildirilmiştir. Bulanık Ovası’nda Murat Nehri üzerindeki adalarda artan koyun otlatma faaliyeti sonucu soyunun yok olmasına yol açmış olduğu tahmin ediliyor.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık