Ak Çaylak
Ak çaylak, atmacagiller familyasından bir çaylak türüdür. Erkek 30 ila 35 cm uzunluğunda ve 200 ila 270 gram ağırlığındadır. Dişi 220 ila 340 gram ağırlığındadır. Kanat açıklığı 75 ile 90 cm’dir. Kanatlar uzundur ve kuş ağırlıklı olarak grimsi beyazdır. Kadifemsi tüylere sahiptir. Siyahımsı omuz yamaları, kanat uçları ve göz şeridi vardır. Turuncu kırmızı irisli baykuş gibi gözleri vardır. Dişi erkekten biraz daha büyüktür. Ak Çaylak ömürlerinin güvenilir istatistik olmamakla birlikte 15 ila 20 yıl civarında olduğu düşünülmektedir. Ötüşü yumuşak ve yükselen bir ıslıkla başlayıp sert bir çığlıkla biter. Yetişkin kuşlar her yıl tam bir tüy dökümü gerçekleştirir.
Ak Çaylak Üreme dönemi
Palearktik bölgede Şubat-Ağustos ayları arasındadır. Afrika ve Hindistan’da üreme yağışlı mevsimin sonunda başlar. Yuva, dallar ve ince malzeme ile ağaçların üzerine inşa edilmiştir. Yuvada iki ila dört yumurta bulunur. Her iki ebeveyn de kuluçkaya yatar ancak erkek kuluçkaya yatan dişiyi ve daha sonra civcivleri beslemede önemli bir role sahiptir. (Palearktik Bölge, Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’yı içine alan bölgedir. Güney çöl kuşağına kadar uzanır. Büyük Sahra, Arabistan ve İran çölleriyle Çin bu bölgenin içinde bulunmaktadır).
Ak Çaylak Yaşam alanı ve Beslenme
Ak Çaylaklar asıl olarak açık düzlüklerde, kurak bölgelerde, Afrika ve Sahara’ya yakın yerler ve Asya’nın ılıman kesimlerinde bulunur. Avrupa ve İspanya’da da görülürler. Ülkemizde özellikle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi boyunca kayıtları alınmıştır.
Ormanlık alanlardan kaçınırlar. Yayılımları otlaklar ve açık alanlardır. Tercih ettikleri üreme habitatı, avlandıkları tahıl tarlalarının bulunduğu açık ormanlık alanlardır. Tür, yoğun ormanlardan veya dağlık alanlardan kaçınır.
Kemirgenler, fareler, yarasalar ve ayrıca küçük kuşlar gibi küçük memelilerle beslenir. Ayrıca çekirge, cırcır böcekleri ve diğer büyük böcekleri de avlar.