Yılan kartalı
Yılan kartalı (Circaetus gallicus), atmacagiller (Accipitridae) familyasından orta büyüklükte bir kartal türü. Doğanlarlar, çaylaklar ve şahinler gibi gündüz uçabilen bir kuş türüdür.
Yılan kartalları, 63 ve 68 cm boylarında ve 185 – 195 cm kanat açıklığındadır. 1,7 veya 1,9 kilogram ağırlığındadırlar. Arazilerde, baskın olan beyaz alt kısımları ve grimsi-kahverengi olan üst taraflarıyla fark edilebilirler. Kuyrukta 3 ila 4 şerit bulunur. Baykuşa benzer yuvarlak başı, parlak sarı gözleri ve açık renk çizgili kanat altı ve kanatlarıyla dikkat çekerler.
Yılan kartalı başarılı uçucudurlar ve diğer akrabalarına oranla havada daha çok zaman geçirirler. 500 metreye kadar yükselir ve süzülürler, avlanmalarını genelde bu şekildeyken, aşağı doğru keskin dalışlar yaparlar.
Yılan kartalı yaşam alanları ve beslenme türleri
Eski dünya kuşlarındandır ve Akdeniz’den Rusya içelerine kadar olan Orta Asya, Asya, Pakistan, Hindistan ve bazı Endonezya adalarında yayılış gösterirler. Kuzeyde bulunanlar kışları Afrika, Kuzey ekvatora göç ederler. Orta Asya’da bulunanları ve uzak doğudakiler yerleşik kuş türüdür.
Açık ve ekili araziler, kıraç, taşlık çalılık bölgeler ve kurak bölgeler ve bayırlar yaşam alanlarıdır; ancak yuvalarını ağaçlara yaparlar.