Küçük orman kartalı
Küçük orman kartalı; Orta boylu, koyu renkli, geniş kanatlı, kompakt bir kartaldır. Büyük orman kartalına benzer ama ondan biraz daha küçük boyuttadırlar, daha açık renkte, daha ince kanatlı ve daha uzun kuyruklu görülür. Otururken şahinden biraz büyük gagası ve tüylü, ince bacakları ile fark edilir. Dönerek yükselirken kanatlarını aşağıya büker. Uçarken alttan bakıldığında, kahverengi vücudu ve kanat örtüleri, koyu renkli kanat telekleri ve kuyruğundan açık görülür ve kontrast yaparlar. Küçük orman kartalı el bileğini çevreleyen iki tane açık virgül göze çarpar. 7 ayak parmakları kısadır ve 6 parmaklı görülür. Erişkinlerin üst tarafında beyaz noktalar görülmez; kanat üstündeki örtü tüylerinin özellikle ön tarafı daha açık renktedir. Kuyruk sokumunda hilal şeklinde açık bir alan ve el teleklerinde belirgin beyaz bir bölge görülür.
Küçük orman kartalı yaşam alanları ve beslenme türleri
Küçük orman kartalları Ülkemizde nispeten az sayıda görülen yaz göçmeni ve çok yüksek sayılarda görülen geçit kuşudur. Küçük orman kartalı tüm bölgelerimizde, uygun habitata sahip alanlarda lokal olarak üremektedir. Dünya popülasyonunun çok büyük bir bölümü göçleri sırasında İstanbul Boğazı’ndan geçer.
Açık çayır ve sulak alanlara yakın ormanlar ve açık alanlarda ürer, ağaçlara yuva yaparlar. Göç sırasında daha açık alanlarda görülür. Küçük memeliler, amfibiler, sürüngenler, bazı böcekler ve avlayabileceği boyuttaki kuşlar ile beslenirler.