Tavşancıl kuşu
Tavşancıl kuşu; Tavşancıl, atmacagiller familyasından bir kartal türüdür. Büyüklüğü 55–65 cm civarındadır. Uçuşta uzun kanatları, kuyruğu ve boynuyla büyük bir arı şahinine benzer. Kaya kartalından küçüktür. Beyaz gövde altı kanat altındaki geniş siyah şerit ve koyu renkli kuyruk ucu ile kontrast içindedir. Üstten beyaz sırtı belirir.
Tavşancıl kuşu ( Hieraaetus fasciatus ), atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir kartal türüdür. Büyüklüğü 55–65 cm civarındadır. Uçuşta uzun kanatları, kuyruğu ve boynuyla büyük bir arı şahinine benzemektedir. Kaya kartalından küçüktür. Beyaz gövde altı kanat altındaki geniş siyah şerit ve koyu renkli kuyruk ucu ile kontrast içindedir. Üstten beyaz sırtı belirir. Genci üstten kahverengi, alttan kestene kızılıdır. Süzülürken ve dönerek yükselirken kanatlarını düz tutar. Ayaklar ve gözler, sarıdır. Genellikle memeliler ve kuşları avlarlar. Ormanlık ve çoğunlukla kayalık dağalarda yaşar. Kışın daha açık arazilerde bulunur. Genellikle bir ağaç veya kayalıkta yaptığı yuvasına 1-3 yumurtayı bırakan yerleşik, üreyen bir kuştur.
Üreme döneminde ailenin yiyeceğini bulmakla sorumludur. Uçarken ve av sırasında daha çevik ve atiktirler. Yumurtalarını ve yavrularını düşmanlarından korurlar. Tavşancıllar, süzülürken ve dönerek yükselirken kanatlarını düz tutarlar. Ailenin güvenliğini de en iyi şekilde yapar.
Tavşancıl kuşu yaşam alanları ve beslenme türleri
Güney Avrupa, Sahara Çölü’nün hem kuzey hem de güney kısmından Endonezya ‘ya kadar olan bölgelerde görülür. Deniz seviyesinden 1500 m yüksekteki orman alanları, tepeleri yaşam alanı olarak tercih eder. Afrika da savanalarda, orman kıyılarında, geniş ağaçların bulunduğu sazlık arazilerdeki açık alanlarda görülür. Diğer şahinler gibi yamaçlarda avlansalarda ağacın içinden aniden çıkarak avını yakalayabilir.
Tavşancıl kuşu en karakteristik özelliklerinden birisi de beslenme ( av ) sırasında çift olarak hareket etmeleridir.
Tavşancıl kuşu İki kartalın da avlanmak için uyguladıkları değişik taktikleri vardır.Bu sayede daha verimli av yaparlar. Üreme dönemlerinde, dişi yumurtalar üzerinde yatarken avlanıp yiyecek taşıma görevi erkeğin görevidir. Tavşancılların av konusunda çok başarılı olduğunu düşünmek çok da doğru sayılmaz. Çünkü pek çok av yakalama denemeleri sonuçsuz kalmaktadır.