Şah kartalı
Şah kartalı; Uzun kanatlı, nispeten uzun kuyruklu, iri bir kartaldır. Dönerek yükselirken kanatlarını düz tutar ya da hafifçe kaldırır. Erişkini kaya kartalından daha koyu renktedir; fakat kafa ve ense rengi daha açık tonlarda, parlak sarı-kahverengidir. Beyaz omuz lekeleri dikkat çeker. Uçuşta kanatları dikdörtgen şeklindedir, kanat altı örtüleri oldukça koyudur ve kanat telekleri ile kontrast oluşturur. Gençleri kum rengindedir, kanat örtüleri, boynu, sırtı ve göğsü çizgilidir. Şah kartalı kanat ve kuyruk telekleri siyah, el teleklerinin iç tarafında hem üstten hem de alttan görülen açık renkli bir panel vardır. Kuyruk sokumu krem rengidir, erişkinlerin aksine firar hattı kavislidir. Kuyruk ve kanat telekleri ile kanat üstündeki büyük örtü tüylerinin ucundaki açık alanlar birleşerek açık renkli şerit oluşturur. 6-8 yılda tamamen erişkin tüylerine kavuşur.
Şah kartalı yaşam alanları ve beslenme türleri
Ülkemizde uygun üreme ve beslenme alanı bulduğu pek çok alanda görülmektedir. Türkiye’nin büyük bir bölümünde göç dönemlerinde görülen bir geçit türüdür. İç Ege ve Akdeniz’de kışlamaktadır. Trakya, Orta ve Batı Karadeniz’in iç kesimleri ile Ankara ve Eskişehir illerinde ürediği bilinmektedir.
Etrafında açık alan bulunan yaşlı ibreli ormanlar, tarım alanı ve meraların çevresindeki ağaçlık alanlarda bulunur; kışın büyük sulak alanlarda görülür. Ağaçlara ve yüksek direklere yuva yapar.
Küçük ve orta boy memeliler, güvercin ve karga büyüklüğündeki kuşlar, sürüngenler ve leş ile beslenirler.