Tepeli arı şahini
Tepeli arı şahini ( Pernis ptilorhynchus ), atmacagiller ( Accipitridae ) familyasından bir çaylak kuş türüdür. Kartallar, çaylaklar ve tavşan tazıları gibi gündüz uçabilen bir kuştur. Adına rağmen şahinlerle değil daha çok çaylak türleri ile akrabadırlar. “Doğu arı şahini” olarak da bilinir. Tepeli arı şahini koruluklarda, baharları çiftleşme dönemleri kanat çırpışları haricinde görülmeyecek yerlerde bulunurlar. Erkekler bu dönemde bölgelerini korurlar.
Bayağı arı şahinlerinden iridir. Küçük kafalı, uzun boyunlu ve süzülmeye elverişli şekilde düz kanatlıdır. Uzun kuyruklu ve başında kısa bir ibik bulunur. Üst tarafları kahverengi, alt kısımlar daha açıktır. Boğazında beyazımsı bir çizgileri bulunmaktadır.
Tepeli arı şahini yaşam alanları ve beslenme türleri
Tepeli arı şahinleri dişi ve erkeğin tüyleri farklı, erkekler gri-mavi, dişiler kahverengi bir başa sahiptirler. Dişiler erkeklerden az miktarda iri ve koyu renklidir. Erkek üzerinde beyaz bir bant bulunan siyah kuyruklu, bayağı arı şahininin dişisine benzerdir. Diğer arı şahinleri gibi besinleri, eşek arıları ve larvaları ile beslenmektedirler.
Asya’dan orta Sibirya’ya ve doğu Japonya’ya kadar olan bölgelerde bulunur. Yazları Sibirya’ya, kışları Asya’nın güney batı ılıman yerlerine göç ederler.