Boz Çinte Kuşu

Boz Çinte Kuşu

Boz Çinte Kuşu

Boz Çinte Kuşu yetişkin erkeğin kafası mat sarı bir renge sahip olurlar. Bıyık kısmı ve boğaz daha parlak çizgilidir. Köşeli büyük beyaz bir kuyruğa uçuk sarı bir gaga altı tüylere ve ilk bakışta göze çarpan beyaz bir göz halkasına sahiptirler. Kalın mat bir gagaya sahiptir. Bacaklar kahverengidir. Dişi kiraz kuşu, erkeğe benzer, ancak daha koyu ve daha soluk renktedir. Yavrunun tüyleri biraz daha kahverengidir ancak sırt tüyleri grimsi benzemektedir, koyu izler taşır, kanatlara doğru kahverengimsi tondadır.

Türkiye’nin güneyinde yerleşenlerin genellikle alt kısımlarındaki tüyler sarı, fakat doğudakiler grimsidir. Dişilerde, kahvemsi ve gri üst kısımlı, boğaz beyazımsı renkli ve sadece bıyık bölgeleri sarı çizgilidir. Genç kuşlarda düz bir soluk karın kısmı ve çizgili göğüs bulunur. Cinsiyetlerdeki tüy rengi birbirlerine çok benzer, mevsimsel farklılıklar azdır. (Cinereous) terimi kuşun rengini tanımlar. Boyları yaklaşık 16 – 17 cm, kanat açıklığı ile 25 – 29 cm, ağırlıkları ise ortalama 21 – 29 gram kadardır. Yuvaya 4 – 6 adet küçük beneklere sahip açık mavimsi yumurta yumurtlarlar.

Boz Çinte Kuşu yaşam alanları ve beslenme:

Boz Çinte Kuşu kuru kayalık ve açık yamaçlarda ve çalılık bitki örtüsüne sahip yüksek yaylalarda yaşamaktadırlar. Ayrıca üremek için bu bölgeleri kullanırlar. Türkiye’de Gaziantep civarında meyve bahçeleri ve küçük tarlaların olduğu korunaklı vadilerde üremeleri görülmüştür. Kışın kısa çimenli, yarı çöl, alçak kayalıklar, çıplak yada ekili arazilerde daha sık görülürler. Üreme dönemi boyunca ana besin tohumlar ve yerden toplanan böcekler, örümcekler, tırtıllar, sinekler, çekirgeler ve omurgasızlardan beslenirler. Yılın geri kalanında dönemlerinde ise büyük ölçüde tohumlardan beslenmektedirler.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık