Gümüş martı
Gümüş martı; Uzun kanatlı ve bacaklı, yuvarlak göğüslü, büyük, kalın gagalı ve yapılı bir martı türüdür. Bu boyutlarda, bölgede görülen en yaygın martı türüdür. Gözü sarı, göz içi halkası kırmızıdır. Erişkinin sırtı açık gri, gagası ve İngilizce ismini de aldığı bacakları sarıdır. Alt gaga ucunda kırmızı bir lekeleri vardır. Siyah olan el teleklerinin ucu beyaz beneklidir. Kışın, başında kırçıllar görülebilir. ergenliğe ulaşmayan martılar oldukça koyudur. Gagası ve gözleri siyah, bacakları pembedir, göğsünde ve böğründe kırçıllar görülür.
Gümüş martı kuyruk üstü ve sokumu beyaz olup, üzerinde siyah benekler vardır. Kuyruk bandı kalın ve siyahtır. İlk kışında üst tarafı daha açık renkli olsa da hala koyudur. 2’inci Kışında sırtı grileşmektedir, ancak kanatları koyudur. 3’uncu Kışında kanatları da grileşir. Erişkin olanlara oldukça benzer. Başında ve ensesinde bulunan siyah benekler, koyu kuyruk bandı, geniş gaga bandı, daha açık renkli bacakları ve kanat üstündeki kahverengi ve siyah lekelerin varlığı ile erişkinden ayırt edilir. Tam olarak erişkin olması 4 yada 5 yıl sürmektedir.
Gümüş martı yaşam alanları ve beslenme türleri
Gümüş martı deniz kıyıları, göller, lagünler, kentsel alanlar, akarsular ve çöplüklerde görülür. Şehirlerdeki bina çatılarında ve kayalık adalarda yuva yapar.Beslenmesi oldukça geniştir. Küçük balıklar, böcekler ve böcek larvaları, yumuşakçalar, kabuklular, sürüngenler, küçük memeliler, küçük kuşlar, kuş yumurtaları ve kuş yavruları ile beslenir. Çöplüklerde yüksek sayılarda görülebilir.