Hubara Kuşu

Hubara Kuşunun genel özellikleri

Hubara

Hubara Kuşu

Hubara Kuşu (Chlamydotis undulata), Toygiller (Otidae) familyasına ait bir kuş türüdür. Önceden Asyalı bir alt tür olarak kabul edilen bu kuş şimdi, ayrı bir tür olarak ayrılmıştır. Chlamydotis Macqueenii. Bunlar, Chlamydotis cinsinin tek üyeleridir. İki türün ayıran ada ise Sina Yarımadasıdır.

Hubara Kuşu yaklaşık 60 cm boyu ve 140 cm kanat açıklığı vardır. Kahverengi boynu ve beyaz bir gövdesi vardır. Boynunun aşağısında siyah bir çizgi vardır. Uçarken, gövdesindeki siyah alanları ve kahverengi kanatlarını gösterirler. Chlamydotis Macqueenii türünden biraz daha küçük ve daha koyu renklidir. Dişi Hubara erkek Hubara’dan daha küçüktür ve gri bir boyuna sahiptir. Diğer toygiller gibi bu tür de boynunu geri çekmiş bir halde yürür.

Nerede ise hiç ses çıkarmazlar. Tek seferde 2-3 tane yumurta yumurtlarlar. Hubaralar hepçil bir türdür. Tohumlar, böcekler ve diğer küçük canlılar ile beslenirler.

Kanarya Adaları, Kuzey Afrika ve Pakistan’da yaşarlar. Ayrıca genelde çöl ya da diğer verimsiz ve kumlu alanlarda da görülürler. Hubara Kuşunun eti çok değerlidir. Arabistan ve Pakistan’da yaygın olarak avlanması nedeniyle, tehlike listesine koyulmuştur. Anadolu’da nesli tükendiği düşünülmüş, son görülen bireyi ise vurularak öldürülmüştür. Bu olay başka bireyleri olabileceğini düşündürmüştür.

Hubara Kuşları Arap yarımadasında ve dünyada nesli tükenmesini önlemek için fabrikada yetiştirme yoluyla çoğaltma gibi faaliyeler gerçekleştirilmektedir. Birleşmiş Arap Emirlikleri şeyhleri için Kazakistan milli parklarında hubara avları organize edilmektedir. Kazakistan Hükümeti Kararı 11.10.2016 y. ile hubara avlama özel haklarına sahiptir. Arap şeyhler doğada her avlanan hubara için 551 460 kazak tengesi devlet vergisi ödenmektedir. Ayrıca, BAE şeyhleri sermaye desteği ile Güney Kazakistan bölgesinde hubara fabrikası kurulmuştur. Bu fabrikada 2020 yılında 4160 adet hubara doğaya serbest bırakılmıştır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık