Kara Gagalı Sumru
Kara Gagalı Sumru ufak ve zarif yapılıdır. Sumrugiller (Sternidae) Familyasından “Chlidonias” Cinsi içinde yer alır. Bilimsel adı Chlidonias niger’dir. Avrasya Kara Sumrusu ( C. n. niger ) ve Kuzey Amerika Kara Sumrusu ( C.n. surinamensis ) olarak adlandırılan iki alt grubu vardır. Avrasya Kara Sumruları, Üreme Dönemleri ile Üreme Dönemleri Dışında birbirlerinden çok farklı ortamlarda yaşarlar. Üreme döneminde, göller ve sulak alanları tercih edip, yuvalarını su bitkilerinin bol olduğu göl, gölet ve bataklıklara yaparlar. Bazen ufak bataklıklar, ıslak çayırlıklar hatta hendeklerde yuva yapabilirler.
Buna karşılık Üreme Döneme Dışında Kara Gagalı Sumru kış aylarını geçirdikleri tropik sahillerde, suyun fazla derin olmadığı körfezler, lagünler, nehir ağızları ve tuzlu su bataklıklarını tercih ederler. Diğer taraftan, sahilden 600 km uzaklıkta dahi beslendikleri görülmüştür.
Kara Gagalı Sumru beslenmeleri yaşam alanları
Göç sırasında ise sahil bölgeleri gibi iç sular ve sulak alanlarda beslenirler. Sahiller, su birikintileri ve ıslak alanlardan uzakta nadiren görülürler. Avrasya Kara Gagalı Sumru üreme dönemlerinde, Güney İskandinavya’dan Güney İspanya’ya, tüm Avrupa’da ve Asya’da Moğolistan’a kadar uzanan bir bölgede görülür. Üreme dışındaki dönemlerde ise Afrika’nın Batı Sahradan, Güney Afrika’ya kadar Atlantik Sahillerinde yaşarlar.
(Kuzey Amerika Sumruları üreme dönemlerinde Kanada’nın büyük bir bölümü ile Kuzey ABD’de görülür. Rastlantısal konuk olarak İngiltere, İrlanda ve Avustralya’da görülürler. Üreme dışındaki dönemlerde ise Meksika’nın Pasifik kıyıları ile Orta ve Güney Amerika’nın Atlantik ve Pasifik kıyılarında yaşarlar.)