Kukumav Kuşu

Kukumav Kuşu özelliikleri

kukumav kuşu

Kukumav Kuşu

Kukumav Kuşu tüyleri üst kesimde koyu kahve üzerine küçük beyaz lekelerle kaplıdır, alt kısmında ise bu beyazlıklar geniş çizgiler halini alırlar. Sarı renk gözlerinin üstünde ona sert bir bakış kazandıran beyaz kaşlar bulunur. Alın kısmı ise düz ve alçaktır. Ev ortamına girdiğinde son derece dost canlısıdır.

Kukumav Kuşu yerleşik bir türüdür. Kırsal bölgelerde tarlaların ve bahçelerin yakınlarında yaşar. Özellikle bu yeşillik yerleri sever, ancak çok yoğun ormanlık alanlarda yaşamayı da sevmezler.

En önemli besini tarla faresidir ve ayrıca çeşitli küçük memeli ve sürüngenlerle de beslenir. Kukumav Kuşu genellikle ağaçların gövdelerindeki kovuklarda ya da kayaların arasındaki oyuklarda kendilerine yuva kurarlar. Dişi kukumav üç ile beş arasında yumurta yumurtlar ve 28 veya 30 gün boyunca kuluçka donemi sürer. Kuluçkadan sonra yavru kukumavların tüylenip kendilerine bakabilecek hale gelmeleri 30 günde çıkarlar.

Çin’den başlayıp Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası ve Batı Avrupa’ya kadar uzanan geniş Avrasya coğrafyasında ılıman bölgelerde yayılmışlardır. Ayrıca çeşitli bölgelerde değişim gösteren alt türleri de vardır. Suriye’de Athene Noctua Lilith solgun gri-kahve renklidir, yine solgun renkli Athene Noctua Desertae Kuzey Afrika’da yaşar, Kukumav Kuşu Türkiye’nin de içinde bulunduğu Güney Avrupa bölgesinde Athene Noctua Indigena ve Orta Asya’da ise Athene Noctua Bactriana alt türleri bulunur. iç Anadoluda da bulunur. Çatılara yuva yapmaktadırlar.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık