Yalnız bataklık çulluğu

Yalnız bataklık çulluğu genel özellikleri

Yalnız bataklık çulluğu

Yalnız bataklık çulluğu

Yalnız bataklık çulluğu; (Gallinago solitaria), çullukgiller (Scolopacidae) familyasından bir su çulluğu türüdür.

Yalnız bataklık çulluğu büyük ve ağır bir su çulluğu olup bodur bir vücutla 29–31 cm uzunluğundadırlar ve göreli olarak kısa bacaklara sahiptirler. Yüz beyazımsıdır. Göğüs, kızıl-kahverengidir, ve karın yanlarında kahverengi olmadığı takdirde beyazdır. Kahverengi ve siyah gaga uzun, düz ve zarifçe incedir. Bacaklar ve ayaklar, sarımsı-kahverengi, sarımsı-zeytin rengidir. Bütün kuş tüyleri benzerdir ama dişiler, daha büyüktür. Kızıl göğsü, beyazımsı yüzü ve beyaz çizgili arkası ile diğer su çulluklarından ayrılabilirler. Göreli olarak yavaş, ağır bir uçuşları vardır.

Tamamen benzer 2 alt türü vardır. G.s. solitaria alt türünün çok yaygın olduğu bilinir. G. s. japonica alt türü ise Japonya’da kışlar.

Yalnız bataklık çulluğu yuva, ot veya sazlardan oluşan yoğun bir tutamda gizlenir. Çamurda uzun gagalarını derine iterek böcekler ve solucanlar gibi omurgasız hayvanları ararlar, tohumlar ve bitkilerle beslenirler.

Yalnız bataklık çullukları Aralıklı olarak doğu Asya, doğu Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Moğolistan’ın dağlarında üreme gösterirler. Birçok kuş, yüksek dağlarda yerleşiktir veya sadece sert havada aşağılara hareket ederler ama diğerleri göçmen değildir, kuzeydoğu İran, Pakistan, kuzey Hindistan ve Japonya’da kışı geçirirler. Suudi Arabistan, doğu Hindistan ve Hongkong’ta bir yaşamaktadırlar.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık