Leylek

Leylek

Leylek

Leylek siyah kanatlı uçuşları dışında tüylerinin dışı tamamen beyaz renktedir, gagası ve bacakları yetişkinlerde kırmızı, yavrularda ise siyahtır. Büyük bir kuş türü olup ortalama boylar 100 – 115 cm uzunluğunda, 2 – 3 ile 4.5 kg ağırlığındadır, kanat açıklığı ile boyları 155  – 215 cm’dir. Cüssesi biraz farklı olan iki alt türü ise Avrupa’da kuzeyde Finlandiya’ya kadar, Kuzeybatı Afrika’da ve güneybatı Asya’da doğuda Kazakistan’ın güneyine kadar dağılımları görülmektedir.

Leylekler uzun mesafelere göç ederler. Çoğunlukla tropikal Sahra altı Afrika’dan Güney Afrika’nın güneyine ve hatta Hindistan alt kıtasının güneyine kadar olan bölgede kışı geçirirler. Avrupa’dan Afrika’ya göç ederken Akdeniz üzerinden değil, doğuda Levant üzerinden, batıda da Cebelitarık Boğazı’ndan geçerler. Bunun nedeni uçmak için gereksinim duydukları hava termallerinin deniz üzerinde oluşmamasıdır. Yerde yürürken durmadan, yavaşça hareket ederler. Leylekgiller ailesinin diğer üyeleri gibi boynu tamamen gerilmiş şekilde uçarlar.

Leylek yaşam alanları ve beslenme:

Etçil bir tür olan leylekler, böcekler, balık, amfibiler, sürüngenler, küçük memeliler ve küçük kuşlar gibi çok geniş bir beslenmeleri vardır. Besinlerinin çoğunu yerden, kısa bitki örtüsü içinden ve sığ sulardan toplar. Tek eşli olarak ürerler ancak yaşam boyunca sürecek bir çift bağı kurmazlar. Hem erkeği hem de dişisi, çubuklardan oluşan ve birkaç yıl kullanılabilen büyük bir yuva yapar. Dişi leylek her yıl bir kereliğine olmak üzere dört yumurta yumurtlar ve yavrular 33 – 34 gün sonra aynı anda olmamak üzere yumurtadan çıkar. Çifti oluşturan kuşların ikisi de kuluçkaya yatar ve birlikte yavruları beslerler. Yavrular yumurtadan çıktıktan 58 – 64 gün sonra yuvadan ayrılır ve 7 ile 20 gün daha ebeveynler tarafından beslenmektedirler.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık