Su Çulluğu
Su Çulluğu; gallinago gallinago Yağmur kuşları takımına ait Çullukgiller familyasından bir kuş türüdür, ufak ve bodur bir çulluktur. Anavatanı Asya kıtasıdır. Üreme alanları bataklıklar, tundralar ve sazlıklar ve Avrupa ile Asya’nın nemli çayırlarıdır. Göçmen bir tür olan su çulluğu güney ve batı Avrupa’da, tropikal güney Asya’da ve güney yarı küre Afrika’sında kışlar. Su çulluğunun yetişkinleri 25 – 27 cm. boylarında ve 44 – 47 cm. kanat genişliğindedir, 80 – 140 gram arası ağırlıkları vardır, göç öncesi ağırlıkları 180 grama kadar çıkabilir. Kısa, yeşilimsi gri bacakları ve koyu renk, uzun, güçlü gagaları vardır. Gövdeleri kahverengidir, sarımsı benek ve şeritleri vardır, gövdenin üst kısımlarında tüyler daha koyu renk, alt kısımlarda daha soluktur. Kanatları beneklidir. Su çulluğu benzer türdeki çulluklar arasında en yaygın olanıdır. Çoğunlukla Kuzey Amerika’ya ait Wilsons’s çulluğu ile karıştırılır. Bu iki türü kuyruk tüylerinin sayısı ayırmaktadır.
Aleut adalarında her iki tür de yaşar, çoğu zaman birbirinden ayırmak güçtür. Su çulluğu genellikle iyi kamufle olan bir türdür. Çekingendir ve kendisini yerdeki bitki örtüsüne yakın tutar. Yumuşak çamurda besin ararlar. Çoğunlukla böcek, yer solucanları ve bazı bitki türlerini yerler. Erkek bireyler çiftleşme döneminde dişilere kur yapmak için çok yükseklere uçup daireler çizdikten sonra alçak irtifaya doğru hızlı dalışlar yaparlar ve bu hareket davul sesine benzer bir ses çıkartarak dişilerin dikkatini çeker. İyi gizlenmiş yerlerde yuva yaparlar, yuvaları yerde olur, zeytin yeşili üzerine kahverengi benekli 4 yumurta yumurtlarlar. Kuluçka süresi 18 veya 21 gündür. Yumurtadan yeni çıkan yavrularla anneler kadar babalar da ilgilenir.
Su çulluğu nesli tehlike altında olmasa da özellikle Avrupa’nın bazı bölgelerinde yoğun tarım ve sulama faaliyetleri nedeniyle sayıları azalmaktadır. Avrasya Göçmen Su Kuşları Antlaşması kuralları bu kuşların korunması ve avlanmasında uygulanmaktadır. Su çulluğu pek çok bölgede avcılar arasında popüler bir av hayvanıdır.