Tahtalı kuşu

Tahtalı kuşu

Tahtalı kuşu

Tahtalı kuşu başı küçük ve yuvarlak, gövdesi iri ve geniştir. Başı mavi ve gri, sırtı mat gri, kuyruk sokumu açık renktir; kuyruğunun ucu koyu, orta bandı açık renktir. Göğsü koyu pembedir ve iyi ışıkta parlak görünür. Boynunda geniş ve beyaz bir leke vardır, kanatları kapalı iken kenarı boyunca uzanan beyazlık gözler önüne serilir. Uçuş sırasında beyaz kanat şeridi dikkati çeker. Bacakları açık pembedir. Parlak kırmızı ve sarı renkli yakından çok dikkat çekicidir.

​Kışın genellikle büyük sürüler halinde uçar ve beslenir. Yabani olanlar tarım alanlarında, evciller ise şehir parklarında beslenirler ve sıklıkla büyük bahçelere girerler. Havalanırken kanat sesi gürdür ancak uyarı ötüşü yoktur; sesi bir kumru ötüşünden ibarettir; ‘koo-kooo, diye öterler. Erkekleri 500-600 gram, dişileri 300 – 400 gram olurlar. Avcılar için avlanması zor olan bir hayvandır çünkü uçuşu esnasında yerdeki her şeyi rahatlıkla görür ve tehlike hissettiğinde yönünü değiştirir.

Tahtalı kuşu av yapılırken mutlaka gizlenmek gerekir. Sürü bir bölgeye giderken önden bir tane öncü gönderir; eğer öncü geri gelirse sürü oraya gider. Avı sırasında tek tahtalı geldiğinde atış yapılmaz; öncü gelir birkaç tur atar ve gider, kısa süre sonra sürüyle tekrar gelir. Genelde 1, 2, 3, 4, 6 numara saçmalar kullanılır. Genelde Bilecik bölgesinde çok bulunur. Meşe palamutu bitkisini çok sever.

Tahtalı kuşu alt türleri şunlardır

  • Columba palumbus azorica
  • Columba palumbus casiotis
  • Columba palumbus excelsa
  • Columba palumbus iranica
  • Columba palumbus maderensis
  • Columba palumbus palumbus

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık