Gri başlı kiraz kuşu

Gri başlı kiraz kuşu genel özellikleri

Gri başlı kiraz kuşu

Gri başlı kiraz kuşu

Gri başlı kiraz kuşu (Emberiza striolata), kiraz kuşugiller (Emberizidae) familyasına ait bir ötücü kuş türüdür. Günümüzde bazı araştırmacılar tarafından ispinozgiller familyasında sınıflandırılmışlardır. Ayrıca gri başlı çinte olarak da adlandırılır.

Gri başlı kiraz kuşları 14 cm boyunda ve kaya kiraz kuşundan daha küçük bir vücuda sahiptir. Erkekler, kestane rengi vücuda ve kaş ve bıyık üzerleri beyaz çizgili, gri bir başa sahiptirler. Dişilerin başı griyle kahverengi tonlarda ve çizgilenmesi daha karmaşık şekildedir.

Gri başlı kiraz kuşu yaşam alanları ve beslenme:

Kuşların kuluçka süresi 14 gün sürer ve genellikle 3 yumurta yumurtlarlar. Bu tür, insan elinin değmediği uzak vadilerde, genellikle akarsulara yakın olarak bulunur. Yuvası yerdedir ve 2-4 yumurtayla birlikte bulunur. Doğal yiyecekleri tohumlar, yavruları beslerken ise, tohumlarla birlikte böceklerdir.

Gri başlı kiraz kuşu Afrika’nın kuzeydoğusundan (kuzeybatı Kenya ve Etiyopya, Mısır’ın kuzeyinden güneyine), güneybatı Asya ve kuzeybatı Hindistan’a kadar olan yerlerde kuru alanlarda bulunan yerleşik bir kuştur.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık