Habeş tavuğu
Habeş tavuğu; İngilizcede silkie ve türkçe’de ise habeş tavukları olarak bilinmektedirler. Bu tavuklar genel olarak süs tavukları olmaktadır ve en çok hobi olarak kanatlı yetiştiricileri tarafından tercih edilmektedir. Bu tavuklar diğer tavuk ırklarına göre farklı görünüm özelliklerine sahip olmaktadırlar.
Habeş tavukları genelde süsü tavukları olarak yetiştirilmektedir, ve yumurta ve et üretimi için kullanılmamaktadır. Bu tavuklar genel olarak hobiciler tarafından bahçelerine güzellik katmak için tercih edilmektedir.
Habeş tavuğu anavatanı ve tarihçesi ile alakalı bir çok söylentiler, paylaşılmaktadır. Ve hangi tavuk ırklarından ve ne zaman melezlenmesi belli değildir. Bu tavuklar ile alakalı elde olan tek bilgi eski çin imparatorluk dönemi olmaktadır. Ama bu tavukların bazı kanıtlara göre güney doğu asya bölgelerine yani Hindistana ait olmasından yanadır.
Marco Polo yazılarında bu tavukları ilk olarak Asya’da gördüğü bulunmaktadır, ve Silkie tavuklarından kürklü tavuklar olarak yazmıştır. Ama tarihte bulunan bazı yazılar ve kanıtlara göre bu tavuklar ipek yolundan tacirler tarafından batı ülkelerine gönderilmiştir. Ve 1874 yılında ise amerika tavukçuluk birliği standartlarına kabul edilmiştir.
Habeş Tavuğu’nun genel özellikleri
Habeş tavuğu alt türlerinden sayılmaktadır ve sadece bazı özellikleri bu tavukları diğerlerinden farklı yapmaktadır. Habeş tavuklarının kurka benzer tüyleri ve siyah kemikleri ve mavi kulak derisi olmasıdır. Ayrıca silkie tavuklarının ayaklarında 5 parmak bulunmaktadır.
Halbuki diğer tavukların ayaklarında sadece 4 parmak bulunmaktadır. Silkie tavukları ise diğer tavuk ırkları gibi farklı renklerde bulunmaktadırlar. Habeş tavuğu son derece uysal ve dost canlısı kuşlar olmaktadır ve bu yüzden genel olarak, başka tavukların yumurtaları üzerinde yatmak için tercih edilmektedir. Ve bu tavukların annelik duyguları yüksek olmaktadır ve yavrularına en iyi şekilde sahip çıkmaktadır.
Ama bu tavukların yumurtlama oranları oldukça düşük olmaktadır. Ve hafta 3 adet yumurta yapmaktadır bu yüzden genel olarak süs tavukları olarak yetiştirilmektedir. Habeş ırkı horoz ve tavuklar, 2 türü bulunmaktadırlar. Sakallı ve sakalsız olarak ayrım yapılmaktadır. Sakalsız habeş tavukları diğerlerine göre daha büyük cüsseli olmaktadırlar. Bu tavukların erkek cinsi 2,8 kg canlı ağırlığına gelebilir. Ve tavukları ise ideal koşullarda 1,8 kg ulaşmaktadır.
Ama sakallı habeş tavuğu cinslerinde horozlar 1kg ve tavuklar ise 900 gram kadar ağırlıkları olmaktadır. Ve yılda 150 adet yumurta yapabilirler. Bu tavukların yumurta kabukları, kremsi bir renge sahip olmaktadır.