Kadife Ördek
Kadife Ördek Orta-büyüklükte, tıknaz, oldukça uzun gövdeli, kalın alt boyunlu (ancak boyun gerildiğinde üst boyun ince görünebilir) ve kama şeklindeki gagası olan bir ördektir ve oldukça ağır bir ördek türüdür. Tamamen koyu beyaz sekonder tüylerle uzak mesafelerde uçuşta bile ayırt edici hale getirir, kanatlar oldukça geniş, ancak daha dar görünür. Beyaz sekonderler sayesinde gökyüzüne karşı görüldüğünde kanattaki beyazlık, sık sık, ancak her zaman değil, dar bir yama şeklinde, yüzen kuşlarda da görünür. Gaganın kenarlarında açık turuncu-sarı bant bulunmakta olup, uzaktan kolayca görülebilir. Dişiler isli kahverengi bir yapısı, gözlerinin önünde ve arkasında bir leke vardır. Erkekler siyah olup, göz altında beyaz bir leke ile ayırt edilebilir ve ayakları kırmızıdır.
Kadife Ördek Yaşam alanları ve beslenmeleri türleri
Kadife Ördek Kuzey Avrupa’nın çoğunda ormanlık veya tundradaki göletler, göller veya nehirlerde ürerler. Kışları çoğunlukla kıyı sularında, bazen de büyük sürüler halinde geçirirler. Geç ürerler. Bazen göç sırasında büyük iç göllerde bulunur. Türkiye’de eskiden doğu anadolu bölgesindeki göllerin kara bölümlerinde üreme kayıtları bulunmaktadır. Çarşamba-Samsun bölgesindeki balıkçılara göre bazı genç kuşların üremeye gitmediğini ve yazın bölgede kaldığını belirtmektedirler. Bu bölgedeki kuşların bir bölümünün Gürcistan’ın göllerinde ürediği Gürcistan kuşçular tarafından ifade edilmiştir.
Genellikle kıyı sularda, yoğun sürüler halinde dinlenir ve sığ sularda beslenirler. Sık sık dalar, yumuşakçalar, yengeçler, deniz kestaneleri ve kabuklularla beslenirler.