Kızıl gerdan kuşu​
  1. Anasayfa
  2. Egzotik Kuşlar

Kızıl gerdan kuşu​

0

Kızıl gerdan kuşu​

Uzunluğu 14 cm, sırtı sütlü kahverengi, yüzünün alt bölümü ve göğsü turuncuya çalan parlak kızıl, karnı beyaz olan bu tür ormanlarda, ağaçlıklarda ve bahçelerde yaşar.

Kızıl gerdan kuşu​ Yaşam alanları beslenme:

Avrupa’nın kuzeyinde üreyen kızıl gerdan kışı Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da geçirir. Kızılgerdan başta Karadeniz, Marmara ve Ege bölgeleri olmak üzere Türkiye’nin orta ve kuzey kesimlerinde uygun yaşama ortamı olan yerlerde ürer. Kışın Türkiye’nin güneyinde de çok fazla görülürler. Ilık ya da serin iklimlerde yaşarlar.

Kızıl gerdan kuşunun genel özellikleri:

Kızıl gerdan kuşuhareketli bir kuş türüdür, sürekli dik duran kuyruğu ile daha hareketli ve aktif bir kuş görünümündedir. Erkek kızıl gerdanlar bölgelerine giren diğer kızıl gerdanlara karşı sert bir tavır gösterir. Kızılgerdanlar için iyi bir bölgeye hakim olmak hayatta kalmak için en büyük avantajdır, bölgesini savunamayan kızıl gerdan ise açlıktan ölmeye mahkûmdur. Fakat bazen bir kızıl gerdanın bölgesini savunması hırslı bir kavgaya dönüşüp ölümle sonuçlanabilir. Ölümlerin %10’u kavga sonucu olmaktadır. Kızıl gerdanların göğüslerindeki kızıllığın yegane amacı bölge savunmasıdır ve kur yaparken kullanılmaz. Kızıl gerdanların ebeveynlik duyguları güçlüdür, hatta bir diğer kuşun yavrularını besledikleri bile görülmüştür.

Rakiplerine karşı agresifliklerini ötüşleri ile belli ederler. Rakipleri buna karşılık vermez ve bölgeyi terketmezlerse kuyruklarını kaldırıp, kanatlarını açıp tüylerini kabartarak alın ve göğüs arasında kalan bölgedeki kızıl tüylerini göstererek rakiplerini tahrik ederler. Rakibi yine vazgeçmez ve alanı terketmez ise, rakibine kenetlenip, onu yere bastırmaya ve gözünü çıkarmaya çalışır. Böyle dövüşler genellikle 30 dakika ve hatta daha uzun sürebilir ve hatta ölümle bile sonuçlanabilir. Kızılgerdanlar, yırtıcı kuşların yediği serçe ve sığırcık gibi kuşlardan biridir. Özellikle kıtlığın baş gösterdiği zamanlarda kartal, karga, baykuş ve martı gibi kuşlara bazen yem olurlar.

Böcekler, kurtlar ve diğer omurgasızlarla beslenir. Kuru yaprak ve otlardan bir ağaç kovuğuna ya da çalıların arasına yapılan yuvaya dişi 5 – 6 yumurta yaparlar. Kuluçka süre 13 yada 14 gün olarak değişmektedir. 16 güne kadar yavruları anne ve baba ortak beslerler.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Ben Gökhan 37 yaşındayım. Ankarada yaşıyorum bu siteyi bildiklerimi paylaşmak için açtım

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Deve kuşu

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.