Sultan tavuğu
Sultan tavuğu diğer kuşlar ve kanatlılar gibi farklı türlere sahip olmaktadırlar. Ve bu kuşlar genel olarak et ve yumurta üretimi için yetiştirilmektedir. Ama bazı tavuklar ise et ve yumurtasından ziyade süs olarak hobiciler tarafından yetiştirilmektedir.
Bu tavuklar, bize osmanlıdan kalan bir hazine olmaktadır. Ve genel olarak osmanlı padişahlarının saraylarında bahçelerin süsü olarak yetiştirilmiştir. Bu yüzden bu tavuklar genel olarak beyaz renkte bulunmaktadırlar. Sultan tavukları son derece uysal ve sakin tavuklar olmaktadır. Ve çiçeklere zarar vermedikleri ve güzellikleri nedeni ile saray tavuğu olarak tercih edilmiştir.
Sultan tavuğu 1854 yılında elizabeth watts tarafından ilk olarak ingiltereye götürülmüştür. Ve bu ise bu güzel tavukların soyunu tükenmekten kurtarmıştır. Sultan tavukları maalesef ciddiye alınmaması nedeni ile nesli tükenmiş sayılırdı ve İngiltere’den yeniden getirilerek, bu tavukların yeniden çoğalması sağlanmıştır.
Sultan tavuğu’nun genel özellikleri
Sultan tavuğu sakin ve uysal ırk olması hobicilerin ilgisini çekmektedir. Ve zaman içinde bu tavukların ticaretinin artmasına ve fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır. Sultan tavukları, 1867 yılında birleşik devletler, kanatlı standart birliği tarafından resmi bir ırk olarak kabul edilmiştir.
Sultan tavuğu ve horozları ise iki türde bulunmaktadırlar. Bantam sultan tavukları ve standart ırk olarak 2 farklı boyutta yetiştirilmektedir. Bantam ırkı sultan tavukları ve horozlarının ağırlığı 600-700 gram arasında olmaktadır. Ve standart ırklar ise 2-3 kg olarak bulunmaktadırlar. Bu tavuk ırkının en bariz özelliği kafalarında bulunan tüyden kakül olmaktadır. Ve bu tavukların değişik ve güzel görünümüne sebep olmaktadır. Ayrıca, sultan tavukları ayaklarında ise tüyler bulunmaktadır.
Bazı kişiler fizan tavukları ve sultan tavukları teşhisinde yanılmaktadırlar. Ama bu iki ırkı, ayırt etmek için ayakların tüylerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu tüyleri olması tavuğun sultan ırkı olmasını göstermektedir.
Sultan tavuklarının kafası ve gaga altında etten ibik ve kakül bulunmamaktadır, ve sadece tüyler olmaktadır. Ama horozlarda tüylerin yanı sıra etten ibik ve kakülleri bulunmaktadır. Bu tavukların horozları ve tavuklarının benzer olması ayırt etmesini zorlaştırabilir. Ama eğer ibiklerine dikkat ederseniz tavuk veya horoz olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Standart sultan horozları, 3 kilogram ağırlığa kadar gelmeleri mümkün olmaktadır. Ve tavuklar ise 2 kg olmaktadır. Ama bantam sultan tavuklarında, horozlar en fazla 900 gram ve tavuklar ise 700 grama kadar kilo almaktadırlar.
Sultan tavuğu ve horozlarının diğer tavuklar ile ayrı yetiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Çünkü bu tavuklar yem veya su için kavga etmezler, ve diğer tavuklar gibi yabani huyları olmamaktadır. Bu yüzden diğer ırklardan uzak olmaları tavsiye edilmektedir.
Ülkemizin iklim koşulları bu tavuklar için uygun olmaktadır. Ve böylece soğuk ve dağlık bölgelerde ise yetiştiriciliği mümkün olmaktadır. Ama çöller ve kuraklık iklimlerde dikkatli olmak gerekmektedir. Sıcaklığın ve nem oranının kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir.
Çünkü yüksek sıcaklık nedeni ile telef olmaları mümkün olmaktadır. Ve kümeslerinde soğutucu olması ve nemlendirme sistemi olması gerekmektedir. Tavukların yeşil bahçelerde gezme imkanı olması gerekmektedir. Ve bahçede yem aramayı seven bir ırk olmaktadır.
Ama eğer kapalı bir kümeste beslemek isterseniz, altık malzemesinin yumuşak ve kuru olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Sultan tavuklarının ayaklarında bulunan tüylerin sert bir zeminde kırılması mümkün olmaktadır. Ve bu yüzden yara ve enfeksiyon oluşması mümkün olmaktadır.