Bayağı vaşak
Bayağı vaşak; (Lynx lynx), kedigiller (Felidae) familyasından Avrasya’da yaygın olan bir vaşak türüdür. Türkçe’de “vaşak” denildiği zaman neredeyse hep bu tür kast edilir.
Bayağı vaşaklar yaşadığı coğrafya itibarıyla vücut özellikleri de farklılık gösterebilir. Bayağı vaşaklar arasında Türkiye ve Kafkas dağlarında yaşayan alt türler ve Sibirya’da yaşayan alt türler diğer bayağı vaşaklara göre daha büyüktürler. Bu vaşakların dişileri 24 kilogram ila 36 kilogram arasında erkekleri de 32 kilogram ile 45 kilogram arasındadır. Vücut uzunlukları ise kuyrukları hariç 140 cm kadardır. Buna 25 cm ile 35 cm arasında kuyruk da eklenince ortalama 170 cm kadar olmaktadır.
Vaşaklar yaklaşık 200 yıl öncesine kadar batıdan doğuya İspanya’dan Pasifik Okyanusu’na ve kuzeyden güneye Sibirya’dan kuzey İran’a ve Filistin’e kadar uzanan büyük bir bölgede yaşamaktaydı. 19. asır da Avrupa’nın vaşakları yok olmaya başlamışlardır. Mesela Almanya’da en son vaşak 1846’da vurulmuştur. 1960 yılına kadar Batı Avrupa’da vaşak tamamen yok edilmiştir. Kuzey ve Doğu Avrupa’da ve Asya’da sayılarını muhafaza edebilmiştir.
Günümüzde Batı Avrupa’da birçok “doğal ortamına gönderme projeleri” uygulanmakta dolayısıyla vaşak nüfusu Batı Avrupa’da bazı ufak bölgelerde artmaya başlamıştır.
Bayağı vaşak bir orman hayvanıdır, ağaçsız açık alanlardan ve yerleşim yerlerinden mümkün oldukça uzak durur, kayalık ve dağlık bölgeleri tercih eder.
Bayağı vaşaklar
Türkiye’de Tunceli, Antalya, Ardahan, Bolu, Çankırı, Kars, Kastamonu, Erzurum, Sivas, Artvin ve Rize’de çok sık görülmektediler.