İskenderun Bağdat Güvercini
iskenderun Bağdat güvercini; Güvercin ırkları içinde en ilginç ve benzersiz olanıdır. İngiliz Carrier, Fransız Bagdat, Steinheim Bağdat, İspanyol Bağdat, zaman içinde bazı melezlemelere maruz kalmıştır, İskenderun ırkı ise saf bir ırktır.
Almanlar bu ırkı Nurnberger Bagdette, Pagadette, Pavdotte, Bagotten, Pagadotten taube ve Hocker-taube gibi isimlerle isimlendirmişlerdir. Fransızlar ise Pigeon bagadais a grande morille ismini vermişlerdir. Bu ırkın İskenderun diye isimlendirilmesinin sebebi Avrupa’ya İskenderun limanından götürülmüş olmasudur. Araştırmalara göre bu ırkın Bagdat’tan Turkiye’ye getirildiğini göstermektedir. Almanya’nın guneyinde, Nurnberg, Erlangen, Fuhrt ve Michelav İskenderun üreticilerinin yoğun olduğu bölgelerdir. İlk Alman İskenderun güvercin cemiyeti 1895 yılında kurulmuş 35 üyeyle katıldıkları National Show’da 170 İskenderun sergilenmiştir.
İskender’un Bağdat Güvercini Genel özellikleri;
- – Boyu ucundan, kuyruk bitimine kadar 42-43 cm’dir.
– Gagası 4 cm’dir aşağıya doğru kıvrıktır.
– Gaga üzerindeki kopuk çapı 3 cm’dir.
– Gözlerinin etrafındaki kırmızı dairenin çapı 12 – 15 milimetredir.
– Bacakların uzunluğu 11 – 12 cm’dir.
– Kanatlar açık olduğunda bir uçtan diğer uca uzunluğu 74 cm kadar olmaktadır.
– Ağırlığı aç olarak 590 gram kadardır.
– Göz rengi, tüm parçalı renklerde ve düz beyazlarda SİYAH’tır. Diğer renklerde koyu kırmızı, turuncu’dur.
– Parçalı olanlarda gözlerinin altından gagaya doğru uzanan bıyık diye tabir edilen kısım vardır. Bunlar yüzün her iki tarafında da olmalıdır.
İskenderun Bağdat Üretimi;
Üretimi diğer ırklara göre daha zahmetlidir. Bu kuşlarda döllenme, yumurtaya yatmama gibi problemler görülmez. Problem, yavrular yumurtadan çıktıktan iki hafta sonra başlar, yavruların gagaları uzadıktan sonra anne İskenderun çift yavrularını besleyemez hale gelir. ( çok ender olarak besleyenlerde görülmektedır.) Üreticiler bu zorluklardan dolayı yumurtaları posta güvercinlerinin yada Magie ( orta doğu ülkelerinde bu ırka yahudi deniliyor ) ırkı güvercinlerin altına aktararak çıkan yavruları üvey anaçlara besletirler, bu yapılsa bile üretici zaman zaman yavruları yuvadan alıp kendisi beslemek zorunda kalır. Posta güvercinleri bu cinsi en iyi besleyen ırktır.
İskender Bağdat Güvercin Renkleri;
İskenderun’un düz renkleri; Beyaz, Siyah, Kırmızı, Sarı’dır. Gri veya Küllü dediğimiz renkler siyah kuşaklı olur.Parçalı diye tabir ettiğimiz çift renkli olanları ise, Beyaz üzerine Kırmızı, Siyah, Sarı, Gri renklerden oluşur. Bunlar düz renklere oranla daha popülerdir. Gözlerinin alt kısmında gagaya doğru uzanan yamalar ( bıyıklı )olur. İskenderun sert tüylü güvercinler sınıfına girer. Hızlı uçar vücudu ve kanatları kuvvetlidir. Filo uçucusudur. Türkiye’de eski yıllarda İskenderun ve Tarsus bölgelerinde popüler olduğu bilinmektedir.