Çapraz gaga
  1. Anasayfa
  2. Egzotik Kuşlar

Çapraz gaga

0

Çapraz gaga

Çapraz gaga boyları ortalama 14 – 20 cm kadardır, kanat açıklıkları 25 – 27 cm kadardır, ağırlıkları ise ortalama 34 – 48 gram kadardır. Ömürleri yaklaşık 8 yıldır. Kuluçka süreleri 14 – 16 gündür. Yılda 1 yada 2 defa kuluçkaya yatarlar. Yuvaya 3 – 4 civarı yumurta yumurtlarlar. Yavruların tüylenme ve uçuşa elverişli hale gelme süreleri 16 – 18 gün kadar sürmektedir. Yetişkin erkeğinin tuğla kırmızısı tüy yapısı vardır. Kanatlar koyu grimsi kahverengidir. Kuyruk siyahımsı ve kahverengidir. Bireysel varyasyonlar vardır. Bazı erkekler sarımsı veya turuncu ve kırmızı görünür. Diğerleri benekli yeşilimsi sarı ve kırmızı olabilir. Manto ve sırt biraz daha koyu tüyler gösterebilir. Sağrı genellikle daha parlak renklidir. Kafa soluk kırmızıdır, ancak alın ve taç üzerinde daha parlak renkler vardır.

Büyük çapraz gagası ile kalın ve kıvrımlıdır. Gözler koyu kahverengidir. Bacaklar ve ayaklar siyah. Yetişkin dişi donuk yeşilimsi sarıdır ve daha sarı bir alt tüyleri vardır. Üst kısımlar hafif çizgilidir. Bazı dişiler grimsi renklerle daha mattır. Yavru grimsi ve kahverengi, genel olarak koyu çizgili. Çizgili alt kısımlar beyazımsıdır. Taze tüyler üzerinde soluk püsküllerin oluşturduğu ince buffy kanat çubuklarına sahiptir. Olgunlaşmamış yavrular dişiye benzemektedir. Ancak bazı genç erkekler kırmızımsı veya karışık kırmızı ve sarı tüyleride olabilmektedir.

Çapraz gaga yaşam alanları ve beslenme:

Çapraz gagalar iğne yapraklı ormanlarda, ladin veya çamlarda yaşarlar ve nadiren kozalaklı ağaçlardan uzakta bulunur. Genellikle çam ormanlarında ürmektedirler. Beslenmeleri Kozalaklı ağaçların tohumlarıyla beslenirler. Ancak aynı zamanda ağaç tomurcukları, yabani ot tohumları, meyveler ve böcekler yaprak bitleri ilede tüketir. Kozalakların tohumlarını çapraz gagasıyla çıkarır. Güçlü asimetrik çene kaslarına sahiptir ve tohumu çıkarmak için gerekli olan burulma hareketine yardımcı olur. Koni, büyük bir çabayla ağaçtan kırılır. Daha sonra kuş, her bir tohumu tekrarlayan hareketlerle çıkarmak için ayaklarıyla sıkıca tutarak onu bir dal üzerinde taşır. Bir koninin dibinden başlar ve yukarı doğru spiraller çizerek her bir pulu açar ve diliyle tohumu alırlar.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Ben Gökhan 37 yaşındayım. Ankarada yaşıyorum bu siteyi bildiklerimi paylaşmak için açtım

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Gri saçlı turna

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.