Kafkas Çıvgını
Kafkas çıvgını adından da anlaşılacağı gibi Kafkaslarda ve Himalaya dağlık bölgelerinde bulunur. Kafkas çıvgını, ötleğengiller ( Sylviidae ) ya da Phylloscopidae familyasına ait kuş türüdür. 10 – 11.5 cm kadar boyundadır. Tepe ve sırtı kahverengi, gri, alt tarafı kirli beyazdır. Yeşil tonları olmayan, açık renk bir kanat çizgisi bulunabilen bir türdür. Yalnız uçuş tüylerinin yanında zeytin yeşili tonlar bulunur. Çok belirgin kaş çizgileri vardır, gagası ve ayakları siyahtır.
Kafkas çıvgını üst tarafı grimsi kahverengi , alt tarafı gümüş beyazdır , ayak bileğinin alt tarafı dışında sarı yada yeşil bulunmaz . Çıvgından daha saf bir yüz ifadesi vardır . Açık renkli bir kanat çizgisi olabilir . Üremek için geldikleri dağlarımızda ladin ormanları ve ağaç sınırı altındaki bodur ağaç ve çalılarada ( 1000-2000 m arasında ) Mayıs – Eylül ayları arasında bolca gözlemlenirler .Genellikle sinek , yaprak biti ve böceklerle beslenir ancak yemişler de besin kaynakları arasındadır.
Kafkas Çıvgınları yaşam alanları:
Türkiye’de Doğu Anadolu ve Batı Karadeniz’de nadir olarak görülür, en yoğun oldukları yer Kafkaslar’dır. Türkiye’de 2600 metre üzerinde üreyen çıvgınların çoğu Kafkas çıvgın kuş türüdür.