Kırmızı iskete
Kırmızı iskete (Carduelis cucullata), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından ötücü bir kuş türüdür.
Kırmızı alnı siyah başı ve göğsüyle kolayca tanınır. Erginlerin tepesi ve alnı koyu kırmızı, başın yanları, göğüs ve ense siyahtır. Siyah göğsünün altından böğrüne kadar kirli sarı üzerine koyu renk lekeler olan bölgenin dışında karın kirli beyaz renktedir. Kırmızı iskete kahverengi kanat ve kuyruk üzerinde açık bronz rengi şeritler bulunur. Dişi ve erkekler aynı görünümde olsalar da erkeklerin renkleri daha parlaktır. Gençleri daha kahverengi tonlarda ve bol çizgilidir. Başları tarçın renktedir. Ağaç sınırı üstündeki çıplak kayalık yamaç ve kanyonlarda ürer. Genellikle yazın dağlık bölgelerde yaşar ve ürerler. Kışın daha alçak bölgelere ve insan yerleşiminin olduğu bölgelere inerler. Genelde yerleşik bir türdür.
Kırmızı iskete beslenme ve üremesi
Kırmızı isketeler tohum yer ve çok büyük sürüler halinde gezinir. Yarı göçebedirler. Dişi, ağaçta yapmış olduğu fincan şeklindeki yuvasına 3 yeşilimsi beyaz yumurta yumurtlarlar.
Bu kuş Güney Kolombiya ve Güney Venezuela’da görülür. Kırmızı iskete, açıklıklarda, orman yakınlarında, otlaklar ile ağaç ve çalılıklarda çok fazla görülürler.