Sarı başlı kuyruk sallayan
Sarı başlı kuyruk sallayan üreme döneminde erkeğin başı ve alt tarafı parlak sarı renkli, ensesi siyah, sırtı duman rengi gridir. Beyaz, geniş ve pürüzsüz çift kanat çizgisi belirgindir. Bazı alttürde siyah boyun bandı varken bazı alttürde siyah boyun bandı yoktur ya da azdır ve alt tarafındaki sarı rengi daha mattır. Beyaz çift kanat çizgisi ile sarı kuyruksallayandan rahatça ayrılır. Dişisinin ve üreme dışı giysisindeki erkeğin kaşı, sürmesinin gerisi ve alt tarafı daha soluk sarıdır. Gencinin alt tarafı açık gri, alnı ve gövde altı kirli beyazdır. Gencinin ve dişisinin kış kıyafetinde, gözünün önünden başlayan ve kulak örtülerini çevreleyen sarı ya da krem renkteki kuşak; türün tanımlanmasını kolaylaştırır.
Sarı Kuyruk sallayan yaşam alanları ve beslenme:
Ülkemizde en nadir görülen kuyruksallayan türüdür. Doğu Anadolu ve İç Anadolu’daki bazı sulak alanlarda üreyen yaz göçmeni bir türdür. Diğer bölgelerde ise ancak göç zamanlarında görülen geçit türüdür. Bataklıklarda ve sulak turbalıklarda yaşar. Genelde göllerin yakınlarındaki sazlıklarda ve nemli çayırlarda yuvalanır.
Böcekler, bitkiler ve sucul omurgasızlar ile beslenir. Özellikle de suyun kenarında duran, çiftlik hayvanları tarafından rahatsız edilmiş olan sucul omurgasızları yer.